Petter Northug er i dag en av Norges mest kjente personer. Han har vært en av verdens beste langrennsløpere i et tiår, og før OL starter i 2018 vil han ha rukket å fylle 32 år. Mye tyder med andre ord på at dette blir trønderens siste OL-sesong.

Northug er fra Mosvik, et lite sted i Nord-Trøndelag, der han vokste opp i en idrettsinteressert familie sammen med flere brødre med upåklagelig konkurranseinstinkt. Merittlisten hans er veldig lang. Det skyldes særlig den formidable innsatsen han har gjort i verdensmesterskap, med hele sju individuelle titler i tillegg til seks lag- og stafettgull. Han har også vunnet OL-gull, verdenscupen sammenlagt, og Tour de Ski. Sånn sett har Northug egentlig allerede vunnet alt det går an å vinne i langrennsløypa.

Navnet Petter Northug ble kjent for de virkelige skientusiastene allerede i 2005, da han gjorde det oppsiktsvekkende godt i junior-VM og vant to gull. Samme år fikk han sin debut i verdenscupen, uten at han helt hadde det som skulle til for å måle seg med de store gutta ennå. I sprintprologen i Drammen endte han på 34. plass, og dermed akkurat litt for sent ute til ikke å ryke ut av konkurransen med en gang.

Det var imidlertid året etter at folk flest skulle bli kjent med en unorsk og snakkesalig trønder med et helt ekstremt talent. Han gjorde rent bord i junior-VM, med hele tre individuelle gull i alt fra klassisk distanse og duatlon til skøytesprint. Så begynte han også å hevde seg i seniorklassen, og fikk med seg sin verdenscupseier i fra Falun. Spørsmålet som meldte seg da var om denne selvsikre jyplingen kunne få plass i OL-troppen. Den dag i dag regnes det som en av de største tabbene i norsk uttakshistorie at han ikke fikk det, men året etter fikk han kraftig revansj i VM

Allerede i 2007 hadde nemlig Northug, til tross for at han nettopp hadde fylt 21, blitt et navn i den ypperste verdenselite. Det gjorde han ved å sikre seg fjerdeplassen i Tour de Ski, men først og fremst ved å ta på seg det store ansvaret med å gå Norges ankeretappe i VM-stafetten. Der knuste han motstanderne fra Sverige og Russland i spurten, og la med det grunnlaget for Northug-legenden som skulle vokse seg sterkere i årene som kom.

Allerede på dette tidspunktet var Northug nemlig langt foran de andre distanseløperne i avslutningskapasitet, og dermed nesten ustoppelig når han først greide å holde følge med de andre helt inn. Han brukte de samme egenskapene til å ta hele tre gull i VM i 2009 – duatlon, stafetten, og femmila i skøyting. Disse bragdene kopierte han utrolig nok i 2011, etter å ha tatt to gull, én sølv og en bronse i OL i Vancouver i 2010. Med andre ord greide Northug sju gull i VM og OL på tre år!

Etter å ha mislyktes i OL i 2014, endte Northug som alle vet opp med å kjøre i beruset tilstand og sone i fengsel. Det var også kontroverser knyttet til hans satsing på et eget lag utenfor landslagsstrukturen. I 2015 var imidlertid humøret tilbake, og trønderen hanket inn utrolige fire gull i VM i Falun.