OL-byen for vinterlekene i 2018 er Pyeongchang, men hvor ligger den og hva slags by er det egentlig snakk om?

Den første og kanskje viktigste avklaringen er å gjøre oppmerksom på at Pyeongchang ikke har noe med Pyongyang, Nord-Koreas hovedstad, å gjøre. Pyeongchang ligger i Sør-Korea, nærmere bestemt i Taebaek-fjellene i provinsen Gangwon. Dette er likevel i den nordlige delen av Sør-Korea, så veldig langt fra Pyongyang er det altså ikke. Arrangørene har bedt om at navnet nå skal staves PyeongChang for å unngå misforståelser.

Fra hovedstaden Seoul er det i underkant av 200 kilometer til Pyeongchang, men med det nylig utbygde jernbanenettet og superhurtige tog vil det bare ta 50 minutter å komme seg dit. Et annet viktig poeng er at Pyeongchang ikke er noen egentlig by, men heller navnet på et større fjellområde med liten befolkning.

Noe av det merkeligste, sett med norske øyne, ved denne “byen” er dens markedsføring av seg selv med en rekke ulike motto og slagord som sikker høres mye bedre ut på koreansk. Hovedslagordet er “Happy700 Pyeongchang”, som viser til byens gjennomsnittlige beliggenhet på 700 meter over havet. Det gjøres et stort poeng av at nettopp denne høyden skal være det aller mest optimale for mennesket, og dermed bidra til helse og langt liv.

Området har lenge vært populært for fjellturer, og da særlig nær det kjente fjellet Seoraksan. Det har også i noen tid vært brukt som vintersportsted, særlig da løypene i området som av markedsføringshensyn har blitt kalt Alpensia. Der finnes det løyper og bakker for alle som vil stå på ski og snowboard, og det er åpent året rundt. Nå har en stor konserthall blitt bygd der for å ha arrangementer i forbindelse med vinter-OL. Historisk har området også vært kjent for et prominent buddhisttempel.

Skal man være helt ærlig, er det nok likevel slik at dette stedet aldri ville blitt særlig kjent hvis det ikke hadde blitt tildelt vinter-OL. Tildelingen skjedde tilbake i 2011. Da hadde mange nordmenn allerede fått et første inntrykk av stedet gjennom VM i skiskyting som ble avholdt der i 2009 – kanskje ikke det mest minneverdige mesterskapet i manges øyne. Senere har byen også arrangert blant annet Special Olympics, det vil si OL for psykisk utviklingshemmede.

Dette er tredje gangen vinter-OL arrangeres i Asia, og første gangen for Sør-Korea sin del. Først ute var Sapporo i 1972, og deretter Nagano i 1998. Pyeongchang greide å få tildelt OL i tredje forsøk, etter å ha tapt mot henholdsvis Vancouver og Sochi i kampen om å få arrangere OL i 2010 og 2014. Det er første gangen siden Albertville i 1992 at et typisk vintersportssted som lever av turisme arrangerer lekene.

Noe av det mest spesielle med lekene i Sør-Korea er at man har invitert artister og kunstnere fra mange ulike land til å delta med sine bidrag i de utenomsportslige aktivitetene. Her har man spesifikt invitert personer fra land der det ikke er vær- og føreforhold som gjør det mulig å drive med vinteridrett, slik at dette blir en ny type inkludering.