Noen vinteridretter som nordmenn og svensker har et sterkt forhold til har alle med skøyter å gjøre. Idretter som bare kunne bedrives på vinteren fordi man er avhengig av is. Og at det var vinter var jo slett ingen garanti for at det var kaldt nok til at det ble is når vaktmesteren sprøytet idrettsbanen med vann. Rett og slett fordi temperaturen måtte ligge en bra bit under 0-punktet for at isen skulle fryse. I alle fall dersom det ikke var tele i marken. Alt foregikk jo utendørs den gangen så hver gang det falt snø måtte man til å måke banen for at det skulle være mulig å kunne bruke isen. Likevel var det å gå på skøyter en populær syssel blant barn og unge.

Så kom kunstisen og alt ble helt annerledes. Men likevel ikke for de som foretrekker å gå på lengdeløpskøyter frosne vann og sjøer. De er fremdeles avhengig av så kalde vintre at isen blir liggende så tykk at det er trygt å ferdes på den.

Nordmenn best på hurtigløp

For nordmenn dreier det seg mest om hurtigløp på skøyter der vi nok har vært bedre enn svenskene sett over tid. For svenskene derimot har det første og fremst dreid seg om ishockey og til en viss grad bandy der de jo har vært i den definitive verdenstoppen bestandig.

Fra man begynte å konkurrere i hurtigløp på skøyter så var Norge og Sverige blant de dominerende nasjonene. Dagens foreldregenerasjon er derfor vokst opp med skøytestjerner som var nesten like store den gang som Gunde Svan ble senere og Petter Northug er i dag. De kan ramse opp navn som Knut “Kuppern” Johansen, Fred Anton Maier og Per Ivar Moe. Navn som ungdommer i dag neppe kjenner igjen med mindre de har en skøytegal forelder eller besteforelder.

Nederlenderne overtok tronen

Men de nordiske landenes storhetstid på isen er forlengst over og posisjonen er overtatt av nederlenderne som har vært suverene den siste generasjonen. Så dominerende at hurtigløp på skøyter slett ikke er omfattet med samme interesse her opp hos oss lenger.

Det var annerledes før. Denne skribenten blir aldri trett av høre bestefar fortelle hvordan man satt benket foran radioapparatene når Hjalmar “Hjallis” Andersen skulle slå sine konkurrenter sønder og sammen. Det var spesielt på 10.000 meter at han var god og bestefar noterte rundetider på et stort rutepapir etterhvert som kommentatorene kunngjorde dem. Sånn kunne bestefar holde de andre oppdatert på hvorvidt han lå foran eller bak skjema til ny verdensrekord eller hva det nå var han ville sammenlikne med.

Kunstløp på skøyter

Kunstløp på skøyter har lenge vært populære idrettsgrener, men av en eller annen grunn ikke så populære å utøve som å se på. I alle fall her i Norden der vi har brukt skøytene til hurtigløp og ishockey. Som TV-sport er imidlertid, isdans, parløp og damenes og herrenes singleløp nesten uslåelige med all sin visuelle prakt og akrobatikk som nesten kan slå pusten ut av en. Her kreves både styrke, spenst, kroppsbeherskelse, kondisjon og koordinasjon i bøtter og spann. Så at det er fantastiske idrettsprestasjoner man er vitne til når de store mesterskapene TV-sendes er det ingen tvil om.